26. 4. 2021

Vážení a milí přátelé,

vládní restrikce neberou konce a tak jsme nuceni ukončit naše obchodní čajové aktivity. Hlavní příčinou je to, že uzavřené čajovny a tím daný brutální pokles prodeje nás přivedly do situace, že nejsme schopni obchodovat a situaci ustát.

Bylo nám ctí. Lukáš & Juraj – Bratři v čaji.

Charakter čaje – kdy tělo zahřívá a kdy ochlazuje?

- Kategorie : O čaji

Povězme si něco o povaze (charakteru) čaje z pohledu tradiční čínské medicíny. Můžete si tím částečně pomoci s „vyladěním“ těla.

S tím, jak přibývá práce či zábavy na počítačích, a trávíme u nich více a více času, u mnoha lidí dochází k poklesu fyzické aktivity. Nemluvě o práci v klimatizovaných prostorách… U některých lidí se to může odrazit v tom, že mají studené ruce či nohy anebo v těle cítí chlad. V takovém případě nedoporučujeme často pít zelený čaj. Proč?

Oxidace

Charakter čajů se dle tradiční čínské medicíny může lišit v závislosti na jeho stupni oxidace.

Zelený čaj je už od pradávna známý svým ochlazujícím účinkem, a to dokonce i když se pije teplý. Je to proto, že u něj neproběhla oxidace (popř. jen minimální).

Na druhé straně černý (červený) čaj prošel plnou oxidací a jeho charakter tělo zahřívá. Oolong oxidovaný na 50 % má povahu neutrální.

Někdy dokonce můžete cítit, jak si vaše tělo „žádá“ v chladných měsících spíše tmavší čaje a v teplých měsících ty zelené.

Pečení čaje

Dalším faktorem, který přispívá k zahřívacímu charakteru čaje, je pečení, které se provádí až po jeho standardním zpracování (nepleťte si ale například zahřívání čajových lístků na pánvích k zastavení oxidace s post zpracováním pečením). Právě díky tomuto dodatečnému procesu, kdy čaj přichází do styku s elementem ohně, se charakter čaje mění. A tedy, i když je čaj oxidovaný třeba jen na 20–30 % (a má tím pádem ochlazující charakter), pokud prošel výraznějším procesem pečení, jeho povaha se změní na zahřívací.

Mimochodem, díky pečení se z čajových lístků odstraní zbytková procenta vody a čaj je tak vhodnější k dlouhodobému uskladnění (archivaci).

Pití čaje podle ročního období

Takže, ať už nechodíme kolem horké kaše (nebo spíše kolem horkého nálevu), zimomřivým lidem či když vám je zima, doporučujeme dle tradiční čínské medicíny pít častěji tmavší čaje, tj. silněji oxidované oolongy nebo zcela oxidované čaje, tedy černé, respektive červené čaje. Pokud jde o puerh, pomoci může silněji fermentovaný. Velkým plus samozřejmě bude, když jsou čaje navíc i pečené.

A naopak, v létě nebo když je vám stále horko, doporučujeme pít spíše zelené čaje, světlejší oolongy či mladé zelené puerhy.

Není nad vlastní zkušenost

Bratr Juraj je typ zimomřivý... V minulosti jsem pil převážně zelené čaje. Protože chodím pravidelně v průběhu celého roku do parku cvičit čchi-kungové cvičení Falun Gong (Falun Dafa), bývalo mi v zimě tak chladno, že mi mrzly chodidla a prsty na rukou až do bodu na hranici snesitelnosti.

Pamatuji si, když jsem poprvé v životě pil Laoye oolong (oxidovaný na 50 % a silně pečený). Na přelomu zimy a jara jsem si dělal nálevy dva dny po sobě, a toho druhého dne jsem šel do parku cvičit. Protože svítilo sluníčko, podcenil jsem oblečení a vydal se ven „na lehko“. Když už jsem byl venku a věděl jsem, že jsem to podcenil, řekl jsem si, že to alespoň zkusím. K mému překvapení mi bylo při cvičení teplo. Chlad mě neovlivnil, i když jsem jej povrchovou částí těla vnímal.

K tomu musím ještě dodat, že o povaze čajů jsem v té době v podstatě nic nevěděl. Nicméně po této zkušenosti jsem se o ni začal zajímat. A pak bylo vše jasné...

Přeji vám šťastnou volbu při výběru čaje :)

Sdílet tento obsah

Přidat komentář

Nasledujte nás na Facebooku