Skladování čaje a prevence
Zelený čaj je velmi choulostivá potravina. Hlavní faktory, které degradují jeho vlastnosti jsou kyslík, vlhkost, teplota a světlo (sluneční světlo a ultrafialové záření). A navíc má tu vlastnost, že snadno absorbuje pachy jiných potravin a věcí.
Abychom udrželi aroma a chuť zeleného čaje v co nejlepší kvalitě, je důležité správně jej skladovat, abychom předešli jeho znehodnocení. Samozřejmě, principy níže se vztahují na všechny čaje, nicméně, ten zelený je nejchoulostivější.
Těsné uzavření jako prevence proti kyslíku a pachům
Kyslík je pro zelený čaj „nepřítel číslo jedna“. Když listy přicházejí do kontaktu s kyslíkem, katechiny začínají oxidovat a vitamin C, který je v zeleném čaji hojně zastoupený, se začne rozkládat.
Doporučujeme uchovávat čaj v alu-sáčcích s uzavíratelným klipem. Před uzavřením sáčku se z něj pokuste vytlačit přebytečný vzduch, čímž snížíte množství kyslíku na relativní minimum. Čajové lístky do sebe snadno natáhnou okolní pachy. Pokud čaj nemáte uzavřený v neprodyšném balení, vyhněte se uskladnění v přítomnosti aromatických potravin či jiných látek. Přirozené aroma Vašeho čaje by nenávratně utrpělo.
Tip: Pokud máte čajové sáčky bez uzavírání, můžete použít uzávěr na čajové sáčky.
Pozor na teplotu a vlhkost
Vlhkost a teplota také ovlivňují oxidaci zeleného čaje. Proto se při jeho uskladnění vyhněte vlhkému prostředí, obzvlášť pokud je balení již otevřené a není možné jej neprodyšně uzavřít. Chladné prostředí je určitě plus.
Chraňte jej před světlem
Když jsou lístky vystaveny slunečnímu či fluorescenčnímu světlu, živiny obsažené v čaji degradují, a tím ovlivňují i barvu lístků.
Nejlepší způsob skladování
Nyní, když víme, které faktory mají na zelený čaj negativní vliv, pojďme najít nejvhodnější místo či způsob skladování.
Dosud neotevřené balení
Pokud jste neprodyšné balení zeleného čaje ještě neotevřeli, doporučujeme jej skladovat v lednici či mrazáku. Díky stálé chladné teplotě a bez přístupu světla neztratí svou čerstvost po dlouho dobu.
Pozor ale na důležitou věc. Po vyndání z lednice nechte nejprve balení „zteplat“ na pokojovou teplotu a otevřete jej až poté. Pokud byste balení otevřeli hned, vlhkost ze vzduchu by zkondenzovala a čajové lístky by navlhly.
Již otevřené balení
Pokud jste balení čaje otevřeli, doporučujeme jej skladovat na místě, kde je relativně stálá chladnější teplota a temno. Lednice v tomto případě již nemusí být ideální, protože otevřené balení může nasát pachy z ostatních potravin. Záleží také na tom, v jakém balení čaj máte, na kolik propouští záření a pachy (sklo, alu-sáček, plechovka, atd.).
V letních měsících doporučujeme zelený čaj po otevření spotřebovat do 2–3 týdnů, v chladnějších měsících do 4–5 týdnů.
Pokud máte větší balení a víte, že jej tak brzy nevypijete, doporučujeme rozdělit jej na několik menších dílů. Kromě jednoho, který spotřebujete v přijatelném čase, další přesypte do neprodyšně uzavíratelných sáčků či nádob a uskladněte v lednici.
Inspiraci pro článek jsme čerpali z blogu našeho japonského dodavatele Igeta tea.