26. 4. 2021

Vážení a milí přátelé,

vládní restrikce neberou konce a tak jsme nuceni ukončit naše obchodní čajové aktivity. Hlavní příčinou je to, že uzavřené čajovny a tím daný brutální pokles prodeje nás přivedly do situace, že nejsme schopni obchodovat a situaci ustát.

Bylo nám ctí. Lukáš & Juraj – Bratři v čaji.

Matcha dort z krémového sýra

- Kategorie : O čaji

Tento excelentní recept na Matcha dort pochází z bulletinu Japonského velvyslanectví v Praze. Pochutnejte si s námi!

Matcha dezert

Ingredience

  • krémový sýr 300 g (např. Mascarpone)
  • cukr 140 g
  • smetana na šlehání 200 ml
  • celá vejce 2 kusy
  • žloutky 4 kusy
  • hladká mouka 3 lžíce
  • Matcha culinary 15 g (+ další gramy na polevu)
  • kulatá forma o průměru 18-23 cm

Postup

Troubu předehřejeme na 150 stupňů i s hlubším plechem umístěným do střední polohy (a v mezičase si necháme sevřít cca 1,5-2l vody). Nachystejte si dopředu i formu, kterou zespodu obalíte alobalem tak, aby se do ní nedostala při pečení voda.

Sýr prošleháme s cukrem (v této fázi doporučuji vidličkou). Po jednom přidáváme vejce i žloutky a pokaždé vždy důkladně prošleháme (tady už je vhodnější šlehací metlička popř. kuchyňský robot).

Přidáme prosetou mouku a prosetý Matcha prášek a promícháme. Na závěr pomalu za stálého míchání přidáme smetanu. Směs přelijeme přes hustý cedník přímo do formy.

Připravenou horkou vodu nalijeme na hluboký plech v rozpálené troubě, opatrně do vody vložíme naplněnou formu a dort pečeme stále při 150 stupních (u málo výkonné elektrické troubě 160°C). Po 60-70 minutách dort vyndáme z trouby i z vody, shora přikryjeme dobře utěsněným alobalem a necháme dojít až do zchladnutí.

Tip 1: Pokud preferujete mazlavější konzistenci, pečte 60 minut, pokud preferujete sušší, pečte 70 minut. Nedoporučuje se zvyšování teploty

Tip 2: Nechcete-li, aby povrch dortu zhnědl, přikryjte jej při pečení alobalem.

Těsto vylité do formy, která je obalená alobalem a umístěná v plechu s vařící vodou.Těsto vylité do formy, která je obalená alobalem a umístěná v plechu s vařící vodou.

Než dort zchladne, nachystejte si ovoce a polevu na dozdobení a dochucení. My jsme zvolili bílou čokoládou smíchanou se šlehačkou 2:1 a s práškem Matcha v barevně i chuťově žádoucím poměru.

Po zchladnutí dort nahřátým nožem po obvodu a zespoda oddělíme od formy, opatrně na něj naneseme polevu a dozdobíme ovocem (např. jahody, borůvky, maliny).

Vychladlý dort nachystaný na zdobení.Vychladlý dort nachystaný na zdobení.

Matcha dort s polevou. A už jen ovoce...Matcha dort s polevou. A už jen ovoce...

Grand finále!Grand finále!

Sdílet tento obsah

Přidat komentář

Nasledujte nás na Facebooku