Tento excelentní recept na Matcha dort pochází z bulletinu Japonského velvyslanectví v Praze. Pochutnejte si s námi!
Ingredience
- krémový sýr 300 g (např. Mascarpone)
- cukr 140 g
- smetana na šlehání 200 ml
- celá vejce 2 kusy
- žloutky 4 kusy
- hladká mouka 3 lžíce
- Matcha culinary 15 g (+ další gramy na polevu)
- kulatá forma o průměru 18-23 cm
Postup
Troubu předehřejeme na 150 stupňů i s hlubším plechem umístěným do střední polohy (a v mezičase si necháme sevřít cca 1,5-2l vody). Nachystejte si dopředu i formu, kterou zespodu obalíte alobalem tak, aby se do ní nedostala při pečení voda.
Sýr prošleháme s cukrem (v této fázi doporučuji vidličkou). Po jednom přidáváme vejce i žloutky a pokaždé vždy důkladně prošleháme (tady už je vhodnější šlehací metlička popř. kuchyňský robot).
Přidáme prosetou mouku a prosetý Matcha prášek a promícháme. Na závěr pomalu za stálého míchání přidáme smetanu. Směs přelijeme přes hustý cedník přímo do formy.
Připravenou horkou vodu nalijeme na hluboký plech v rozpálené troubě, opatrně do vody vložíme naplněnou formu a dort pečeme stále při 150 stupních (u málo výkonné elektrické troubě 160°C). Po 60-70 minutách dort vyndáme z trouby i z vody, shora přikryjeme dobře utěsněným alobalem a necháme dojít až do zchladnutí.
Tip 1: Pokud preferujete mazlavější konzistenci, pečte 60 minut, pokud preferujete sušší, pečte 70 minut. Nedoporučuje se zvyšování teploty
Tip 2: Nechcete-li, aby povrch dortu zhnědl, přikryjte jej při pečení alobalem.
Těsto vylité do formy, která je obalená alobalem a umístěná v plechu s vařící vodou.
Než dort zchladne, nachystejte si ovoce a polevu na dozdobení a dochucení. My jsme zvolili bílou čokoládou smíchanou se šlehačkou 2:1 a s práškem Matcha v barevně i chuťově žádoucím poměru.
Po zchladnutí dort nahřátým nožem po obvodu a zespoda oddělíme od formy, opatrně na něj naneseme polevu a dozdobíme ovocem (např. jahody, borůvky, maliny).
Vychladlý dort nachystaný na zdobení.
Matcha dort s polevou. A už jen ovoce...
Grand finále!