Když se díváte na názvy tchajwanských čajů, s velkou pravděpodobností narazíte na pojem Gaoshan nebo Kao-šan. Co vám tohle slovo napoví?
Jde o charakteristiku „vysokohorský“, tedy čaj, který se pěstuje na Tchaj-wanu v nadmořských výškách nad 1000 m. n. m.
V tradiční čínštině se píše Gaoshan symboly 高山, kde 高 (kāo) znamená vysoký a 山 (šān) je symbolem pro horu.
Kromě vysvětlení z pohledu jazyka vám ale slovo kao-šan může napovědět, že s velkou pravděpodobností půjde o kvalitní čaj. Proč?
Gaoshan - vysokohorské čaje z Tchaj-wanu
Čaj se zde těší jedinečným podmínkám, které utvářejí jeho kvalitu a nezaměnitelnou chuť. Ostrov se nachází na pomezí tropického a subtropického teplotního pásma, rostliny tak mají dostatek tepla a vlhka. Srážky, které ostrov zachytí se díky vysokým teplotám vypařují z níže položených částí a v podobě páry a mlh se linou nahoru do hor.
Čajovníky jsou tak častými mlhami chráněné proti přímému slunci, což jim jednak velmi vyhovuje a navíc chemické procesy pak nedávají vzniknout příliš velkému množství látek, které přispívají k hořkosti či svíravosti jako jsou katechiny, theofylin a kofein; a naopak vytvářejí více teaninu a aminokyselin, které přispívají k nasládlé chuti čaje.
Horský masiv se táhne prakticky celým středem ostrova od severovýchodu po jih. K nejznámějším oblastem nicméně patří Alishan Township, část Lugu Township, Renai Township, Lishan, Dayuling v Xiuling Township.
Naši dodavatelé z Taiwanu mají téměř všechny své čajové zahrady v těchto vysokých horách.
Z nadmořské výšky 1300–1400 m. n. m. pod Yushanem, nejvyšší horou Taiwanu, můžete ochutnat širokou škálu čajů od Lyoldtea.
Z Alishanu nabízíme „mléčné mámení“ aneb Jin Xuan nebo klasický jemně fermentovaný Qing Xin oolong od Good Tea Art.
A z Černého lesa v Lishanu, z nadmořské výšky cca 2200 m. n. m., vám učarují oolong a černý čaj od Kumy.