26. 4. 2021
Vážení a milí přátelé,
vládní restrikce neberou konce a tak jsme nuceni ukončit naše obchodní čajové aktivity. Hlavní příčinou je to, že uzavřené čajovny a tím daný brutální pokles prodeje nás přivedly do situace, že nejsme schopni obchodovat a situaci ustát.
Bylo nám ctí. Lukáš & Juraj – Bratři v čaji.
Archivní 15letý Laoye oolong 10 g
Archivní, patnáctiletý, silně pečený oolong od Lyoldtea. Kultivar Qing Xin.
Tento archivní, patnáctiletý oolong pochází z Alishanu, z čajových zahrad v nadmořské výšce 800 m. n. m. Čaj zraje mimo vakuum a každý rok jej pan Čchung Pej peče nad dřevěným uhlím z Longanu.
List
Do kuliček zpracovaný tips s následujícími 3 lístky kultivaru Qing Xin (zelené srdce). Silně pečený s vůní čokolády a karamelu.
Nálev
Barva nálevu je temná oranžově-hnědá. V chuti je dominantní kulatá pečenost. Tu doprovází velmi jemný tón čokolády, švestek a jemná "stařinka", kyselkavost nebo nasládlost (velmi záleží na vodě, použili jsme dvě různé vody a výsledná chuť byla dost odlišná). V šálku po vypití zůstává velmi příjemná vůně kloubící pečenost, med a dřevo.
Doporučená příprava
V prvním kroku doporučujeme lístky "opláchnout" - tj zalijte je na max 20 sekund vodou o teplotě cca 70-85°C, promíchejte a vylijte vodu. Použijte cca 4g na každých 100 ml vody.
1. nálev zalijte 80-85° C vodou a louhujte cca 1,5 min. Stejně tak u druhého nálevu. U dalších nálevů zvedejte teplotu i čas louhování. Takto budete mít možnost vychutnat min. 5 plnohodnotných nálevů.
Balení
10 g v originál jednorázovém sáčku od producenta (není vakuově vysátý).