26. 4. 2021
Vážení a milí přátelé,
vládní restrikce neberou konce a tak jsme nuceni ukončit naše obchodní čajové aktivity. Hlavní příčinou je to, že uzavřené čajovny a tím daný brutální pokles prodeje nás přivedly do situace, že nejsme schopni obchodovat a situaci ustát.
Bylo nám ctí. Lukáš & Juraj – Bratři v čaji.
Archivní 20letý oolong z Meishan 10 g
Archivní, dvacetiletý tchajwanský oolong, jenž během let samovolně fermentoval. Kultivar Qing Xin.
Tento archivní oolong pochází z čajové plantáže v Meishan, okresu Chiayi, v nadmořské výšce 800 m. n. m. Po jeho zpracování před 20 lety již nebyl dodatečně pečený a tedy samovolně v čase fermentoval.
List
Čaj je z tradičního kultivaru Qing Xin (zelené srdce). Vůně suchého listu (či nahřátého před zalitím) má výrazný podíl kyselosti připomínající kvašené švestky či umeboshi. Listy jsou svinuté do kuliček a jde v převážné většině o tips a 3 následující lístky na stonku.
Nálev
Barva nálevu je oranžově-červená. V chuti naleznete kyselkavé tóny kvašeného ovoce (švestka/umeboshi) a dřínu, s lehce nasládlým dozvukem. S přibývajícím počtem nálevů se začíná projevovat "stařinka".
Doporučená příprava
V prvním kroku doporučujeme lístky "opláchnout" - tj zalijte je na max 20 sekund vodou o teplotě cca 70-85°C, promíchejte a vylijte vodu. Po oplachu nechte lístky nějakou tu minutku v klidu, trochu se rozevřou a nalákají vůní.
Použijte cca 4g na každých 100 ml vody
1. nálev zalijte 80°C vodou a louhujte cca 2 minuty. Na 2. nálev použijte vodu o cca 80-85° C a louhujte minutu. U dalších nálevů zvedejte teplotu i čas louhování. Takto budete mít možnost vychutnat min. 5 plnohodnotných nálevů.
Balení
10 g v originál jednorázovém sáčku od producenta (není vakuově vysátý).