26. 4. 2021

Vážení a milí přátelé,

vládní restrikce neberou konce a tak jsme nuceni ukončit naše obchodní čajové aktivity. Hlavní příčinou je to, že uzavřené čajovny a tím daný brutální pokles prodeje nás přivedly do situace, že nejsme schopni obchodovat a situaci ustát.

Bylo nám ctí. Lukáš & Juraj – Bratři v čaji.

Co je JAS?

- Kategorie : O čaji

JAS je anglická zkratka pro „japonské zemědělské standardy“ vztahující se na kvalitu a proces produkce jídla, zemědělských produktů, ryb a lesnických produktů. Japonská vláda přijala zákon o těchto standardech již v roce 1950 s cílem chránit spotřebitele a přírodu.

Čajová zahrada

Organicky řízená čajová zahrada Kitago, prefektura Miyazaki, Japonsko

V roce 2000 (resp. s platností od r. 2001) zavedlo Japonsko standardy JAS i pro organickou produkci. Standardy jsou pod patronátem japonského Ministerstva zemědělství, lesnictví a rybolovu. To uděluje oprávnění k certifikaci třetím osobám (certifikačním orgánům), které pak certifikují žadatele. Certifikaci lze aplikovat i v zahraničí.

Označení Organic JAS  JAS

Díky certifikačním procesům má toto označení spotřebitelům zaručit, že produkt je organického původu. V případě čaje, a tedy metod pěstování organických rostlin, standard definuje různá kritéria od zakázaných látek a chemikálii (např. hnojiva, pesticidy, herbicidy), přes zákaz genetických úprav, až po metody řízení sběru, balení, či skladování.

V případě Organic JAS potravin se nicméně nemusí jednat o zcela 100% organický produkt, protože norma definuje pro získání certifikace spodní hranici 95 % organického obsahu (jiného než voda a sůl).

Protože producenti organických čajů musí vynaložit více zdrojů a úsilí, zpravidla jsou jejich produkty ve srovnání s „chemickou konkurencí“ dražší. Nicméně, při pohledu ze širší a dlouhodobější perspektivy, investice do zdraví a životního prostředí můžou miskami vah významně zahýbat. Chemicky pěstované čaje některé zkušené jazýčky dokonce poznají na první dobrou a v takovém případě pak vyvstává i otázka chuti a tedy srovnávání
nesrovnatelného.

Náš japonský dodavatel Igeta Tea byl vůbec prvním producentem čaje, který v prefektuře Miyazaki získal certifikaci Organic JAS pro svou čajovou zahradu v Kitago v roce 2001. Dalším držitelem JASu z našich dodavatelů je Makaibari, zahrada v Darjeelingu, která ve věhlasné oblasti začala jako první s organickým (a dokonce biodynamickým) zemědělstvím.

EU organic? 

Je tedy čaj s certifikací organic JAS bio? De facto ano, protože se pěstuje organickým způsobem. Nicméně, de jure na našem území, tomu tak nemusí být. Aby se totiž produkt v Evropě mohl oficiálně označovat BIO (resp. ekologický produkt), musí být certifikovaný zmocněným certifikačním orgánem. Japonská a evropská norma jsou nicméně téměř identické z pohledu přípustných odchylek.

Bratři v čaji zatím evropskou certifikaci neřeší, protože by se to nepříznivě odrazilo na ceně. A vzhledem k tomu, že evropská a japonská norma jsou téměř identické, nevidíme v tom ani smysl (kromě toho, že bychom pak mohli oficiálně deklarovat námi prodávané zboží jako BIO). 

Čajová zahrada Kitago.

Sdílet tento obsah

Přidat komentář

Nasledujte nás na Facebooku